Βάσεις Ποδηλάτων : Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε την κατάλληλη

Υπάρχουν πολλές λύσεις για τη μεταφορά ενός ποδηλάτου με αυτοκίνητο. Η πιο κλασική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια βάση ποδηλάτου. Τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του συστήματος στερέωσης είναι πολλά:

-Ευκολία εγκατάστασης της συσκευής

-Χρόνος ταξιδιού

-Αριθμός των ποδηλάτων που θέλετε να μεταφέρετε

-Προϋπολογισμός

Αν θέλετε να πάρετε τα ποδήλατά σας παντού, είτε πρόκειται για σαββατοκύριακο είτε για διακοπές, θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε τον σωστό φορέα ποδηλάτου. Για την επιλογή σας υπάρχουν διάφοροι τύποι για εγκατάσταση στην οροφή του αυτοκινήτου, μέσα ή πάνω στο πορτμπαγκάζ ή ακόμα και στον κοτσαδόρο.

Βάση ποδηλάτου στην οροφή του αυτοκινήτου

Για να παίρνετε τα ποδήλατα παντού μαζί σας, η τοποθέτηση μιας βάσης ποδηλάτου στην οροφή του αυτοκινήτου απαιτεί την προσάρτηση μιας μπάρας στην οροφή του οχήματος για να μπορείτε να μεταφέρετε από ένα έως τέσσερα ποδήλατα. Επιπλέον, σημειώστε ότι η βάση ποδηλάτου που τοποθετείται στην οροφή είναι γενικά συμβατή με τους περισσότερους τύπους ποδηλάτων και αυτοκινήτων.

Χρήσιμες πληροφορίες

Επιλέγοντας έναν φορέα ποδηλάτου που θα στερεωθεί στην οροφή, σαφώς και πλήττεται η αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Η αντίσταση του αέρα θα είναι μεγαλύτερη, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο την οδηγησιμότητα όσο και την κατανάλωση. Επιπλέον, καθώς τα ποδήλατα είναι φορτωμένα ψηλά, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν περνάτε κάτω από ορισμένα εμπόδια ή κάτω από ορισμένες γέφυρες με περιορισμένο ύψος.

Τέλος, εάν έχετε ψηλό όχημα, η επιλογή βάσης ποδηλάτου που είναι τοποθετημένη στην οροφή μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση. Όσο υψηλότερο είναι το αυτοκίνητο, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φορτώσετε και να ασφαλίσετε τη σχάρα και τα ποδήλατα.

Βάση ποδηλάτου μέσα στο πορτμπαγκάζ

Αυτός ο τύπος στήριξης είναι πρακτικός επειδή είναι εγκατεστημένος μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ η ράβδος στερέωσης είναι τοποθετημένη στο σύστημα προσάρτησης του πίσω καθίσματος. Προτιμήστε την εσωτερική βάση ποδηλάτου εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει μεγάλο πορτμπαγκάζ ή εάν έχετε τη δυνατότητα να αφαιρέσετε τα πίσω καθίσματα -για παράδειγμα, εφόσον ταξιδεύετε μόνο δύο επιβάτες.

Η βάση ποδηλάτου στο πορτμπαγκάζ μπορεί να μεταφέρει από ένα έως τρία ποδήλατα. Τα ποδήλατα στηρίζονται από το πιρούνι, αφαιρώντας φυσικά τον εμπρός τροχό. Για αυτό, φροντίστε να προστατεύσετε το εσωτερικό του πορτμπαγκάζ σας για να αποφύγετε τυχόν ίχνη γράσου και λεκέδων από τα λάστιχα.

Φορέας ποδηλάτου στον κοτσαδόρο

Για να μεταφέρετε τα ποδήλατα μαζί σας όταν ταξιδεύετε ή βρίσκεστε σε διακοπές, μπορείτε επίσης να επιλέξετε βάση μεταφοράς με στήριξη στον κοτσαδόρο ρυμούλκησης. Το κύριο πλεονέκτημά του έγκειται στον αριθμό των ποδηλάτων που μπορούν να μεταφερθούν.

Ο φορέας αυτός για να εγκατασταθεί απευθείας σε ένα αυτοκίνητο εφοδιασμένο με κοτσαδόρο, συνήθως έχει τη μορφή πλαισίου που «κουμπώνει» στην μπίλια του κοτσαδόρου σας. Για να αποσυνδέσετε τον φορέα, απλώς ξεκουμπώστε την υποστήριξη. Τα ποδήλατα πρέπει να στερεωθούν στο μπλοκ του πλαισίου του φορέα και στη συνέχεια συγκρατούνται στη θέση τους χρησιμοποιώντας έναν ιμάντα σύσφιξης.

Προχωρώντας σε αυτή τη λύση, θα έχετε να διαλέξετε μεταξύ δύο επιλογών. Μπορείτε να διαλέξετε μια κρεμαστή ραφιέρα ποδηλάτου ή μια πλατφόρμα. Μεταξύ των συστημάτων που τοποθετούνται στον κοτσαδόρο, θα βρείτε και τρέιλερ, για μεταφορά πολλών ποδηλάτων. Ό,τι καλύτερο αν ταξιδεύετε με κόσμο, όπως την οικογένεια, φίλους ή με κάποια λέσχη!

Ιδανικός για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, η βάση μεταφοράς ποδηλάτων με στήριξη στον κοτσαδόρο παραμένει το σύστημα που προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Για περισσότερη ασφάλεια, ορισμένα μοντέλα διαθέτουν επιπλέον πίσω φώτα. Ενδέχεται μάλιστα να υπάρχει χώρος και για μία δεύτερη πινακίδα κυκλοφορίας.

Εναλλακτικά, υπάρχει και η λύση του φορέα ποδηλάτων που στηρίζεται στη ρεζέρβα, όταν αυτή είναι τοποθετημένη στην πίσω πόρτα. Προφανώς αφορά αυτοκίνητα τύπου SUV ή 4×4, αν θέλετε.

Κλασική βάση μεταφοράς

Για το τέλος αφήσαμε τη συχνότερα χρησιμοποιούμενη σχάρα με στήριξη στον προφυλακτήρα και στην πίσω πόρτα καθώς και πρόσδεση με ιμάντες και αγκυρώσεις στην πίσω πόρτα. Σύστημα που αφορά είτε σε χάτσμπακ είτε σε μπερλίνες.

Το σύστημα αυτό ενδείκνυται για μεταφορά μικρού βάρους, όπως λ.χ. ένα ποδήλατο ενηλίκου και ένα παιδικό, ή δύο παιδικά ποδήλατα. Όσο μεγαλώνει το βάρος τόσο καταπονείται το έλασμα και το χρώμα στα σημεία έδρασης, παρά τα ειδικά ελαστικά παρεμβύσματα. Επιπλέον, στα αυτοκίνητα που η πίσω πόρτα ανοίγει πλάγια, το «κρέμασμά» της στους μεντεσέδες είναι βέβαιο.