Μπαγκαζιέρες αυτοκινήτου: 8 tips ασφαλούς χρήσης

Ετοιμάζεσαι για διακοπές και οι αποσκευές και τα πράγματα δεν χωράνε στο πορτ-μπαγκάζ;

Προσανατολίζεσαι στην αγορά μπαγκαζιέρας οροφής; Διάβασε τι πρέπει να προσέξεις για μέγιστη ασφάλεια αλλά και για να χρησιμοποιήσεις σωστά αυτό το αξεσουάρ.

Οι μπαγκαζιέρες οροφής είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο αξεσουάρ για οικογένειες που μετακινούνται συχνά με αυτοκίνητο. Ωστόσο, επειδή το βάρος που προστίθεται στο όχημα είναι αρκετά μακριά από το κέντρο βάρους του, είναι ικανές να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου και να γίνουν η αιτία ατυχημάτων. Επομένως, ο πρώτος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσεις μετά την επιλογή του κατάλληλου τύπου μπαγκαζιέρας είναι η ασφάλεια. Διάβασε τα πιο σημαντικά σημεία που θα πρέπει να προσέξεις κατά την χρήση μπαγκαζιέρας οροφής.

1. Μην υπερβείς τον μέγιστο όγκο

Όπως και στις αποσκευές, κάθε μπαγκαζιέρα έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και είναι λάθος να προσπαθείς να χωρέσεις περισσότερα πράγματα. Η υπέρβαση του ορίου που θέτει ο κατασκευαστής σημαίνει ότι μπορεί η μπαγκαζιέρα να μην κλείνει καλά και να έχει πρόβλημα αεροδυναμικής. Ειδικά για τις τσάντες οροφής, μπορεί να μην ασφαλίζονται καλά οι ιμάντες, κάτι που ίσως οδηγήσει σε επικίνδυνη μετατόπιση.

2. Μην υπερβείς το μέγιστο βάρος

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να τοποθετείς πολλά βαριά αντικείμενα στην μπαγκαζιέρα, χωρίς απαραίτητα να υπερβαίνεις τον μέγιστο όγκο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του οχήματος, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην οδική του συμπεριφορά.

3. Τα βαριά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ

Για να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου, καλό είναι να τοποθετείς τα αντικείμενα που έχουν μεγάλο βάρος στο πορτ-μπαγκάζ και τα ελαφριά στην μπαγκαζιέρα.

4. Βάλε τα αντικείμενα σε τσάντες

Πολλά μικρά αντικείμενα σε μία μπαγκαζιέρα αποτελούν πρόβλημα ασφάλειας, καθώς μετακινούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το καλύτερο είναι να τοποθετήσεις τα αντικείμενα που θες να μεταφέρεις μέσα σε τσάντες, τις οποίες και θα τακτοποιήσεις, γεμίζοντας επαρκώς την μπαγκαζιέρα, έτσι ώστε να ακινητοποιηθούν. Μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στις καλύτερες μπαγκαζιέρες οροφής.

5. Πρώτα τα βαριά και μετά τα ελαφριά

Αν πρέπει να βάλεις στην μπαγκαζιέρα τόσο ελαφριά όσο και βαριά αντικείμενα, ξεκίνα από τα δεύτερα, ώστε τα πρώτα να τα ακινητοποιήσουν. Έτσι, ο τρόπος φόρτωσης είναι πιο ασφαλής.

6. Χρησιμοποίησε εγκεκριμένα αξεσουάρ

Η πρόσδεση της μπαγκαζιέρας γίνεται με μπάρες οροφής, τις οποίες πρέπει να προμηθευτείς με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Στην αγορά υπάρχει πληθώρα after-market προϊόντων και είναι εύκολο να επιλέξεις ένα λιγότερο ασφαλές αξεσουάρ για να κάνεις οικονομία. Επειδή η ασφάλεια είναι το πρώτο μέλημα, πρέπει να χρησιμοποιήσεις εγκεκριμένα αξεσουάρ, που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τη συγκεκριμένη χρήση και το συγκεκριμένο όχημα.

7. Βάλε την μπαγκαζιέρα στο κέντρο της οροφής

Η σωστή τοποθέτηση της μπαγκαζιέρας είναι εξίσου σημαντική με τη σωστή της χρήση. Βρες τις οδηγίες εγκατάστασης που θα πρέπει να ακολουθήσεις, προκειμένου η μπαγκαζιέρα να μπει στη σωστή θέση και στους δύο άξονες. Τσέκαρε την πίεση των ελαστικών. Η χρήση μπαγκαζιέρας προϋποθέτει διαφορετική πίεση στα ελαστικά, κάτι που θα αναζητήσεις στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή του αυτοκινήτου και στις οδηγίες χρήσης της μπαγκαζιέρας.

8. Οδήγησε προσεκτικά

Θεωρητικά, με τη σωστή χρήση της μπαγκαζιέρας δεν θα πρέπει να επηρεάζεται η συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Στην πράξη, ωστόσο, χρειάζεται μεγαλύτερη πέδηση ή απόσταση για να σταματήσει το όχημα όταν έχει μπαγκαζιέρα, καθώς ο έξτρα όγκος το κάνει ευάλωτο σε πλευρικούς ανέμους και πιο ασταθές στις στροφές. Επομένως, πρέπει να συνηθίσεις να οδηγείς με μπαγκαζιέρα και γι’ αυτό στην αρχή πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός.

Αυτά είναι λοιπόν τα tips χρήσης των μπαγκαζιέρων και των τσαντών οροφής, ώστε να ταξιδεύεις απροβλημάτιστα και πάντα με ασφάλεια.